Türkiye – İran Pazarı I
İranlı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mehdi Culazade ile Türkiye ve İran arasındaki ticari ilişkileri konuştuk. Türkiye – İran arasındaki ekonomik ilişkilerin tarihine değinen Culazade: “İran 1980’li yıllarda bir montaj ülkesiydi. Ürünler Avrupa kanalıyla geliyordu. 1980’lerde İran – Irak Savaşı sırasında Türkiye’den İran’a birçok mal geldi. Perşembe Pazarı’nda birçok firma 1980’lerde İran’a ticaretin başlamasıyla büyüdü. İran – Irak Savaşı’nda Türkiye tarafsız davranarak her iki ülkeye de lojistik destek verdi. İran’la yaptıkları ticaret sonucunda büyüyen birçok Türk firması oldu. 2000’li yıllarda İranlı Sanayici ve İş Adamları Derneği, Türk – İran İş Konseyi ve Türk – İran İşadamları Derneği iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için çalışmalara başladılar” dedi.
İran’a uygulanan ambargoların kalkmasıyla ilgili olarak Culazade: “İran uzun yıllar ambargoya maruz kaldı. Türkiye ambargo döneminde her türlü konuda İran’ın yanında yer aldı. İran’a uygulanan ambargolar kalkınca Avrupa’dan yüzlerce firma İran’la iş yapmak için çalışmalara başladı. Ambargo kalkıp İran’a ilgi artınca, İran otelcilik sektöründe sıkıntı yaşamaya başladı. İran Turizm Bakanlığı, 5 yıllık plan çerçevesinde 300 otel yapılması kararını aldı. Yeni kurulan İran otellerini işletmek konusunda büyük bir potansiyel var. Türk girişimciler bu durumu değerlendirmeli. İran üzerindeki ambargo tam olarak kalkmadı. Ambargonun tam kalkması için swift sisteminin devreye girmesi gerekli” dedi.
Türkiye ve İran’ın ticari olarak her zaman iyi ilişkiler içinde olduğunu belirten Culazade: Türkiye ve İran birbirini tamamlayacak iki ülke. Hiçbir zaman rakip olmadılar. Almanya, Hindistan, Çin, İtalya, Kore özellikle enerji alanında yeni anlaşmalarla İran’a giriyorlar. İran’a 5 milyar dolarlık yabancı yatırım sermayesi girdi. Türkiye ve İran arasındaki ilişki ticari ve siyasi olarak çok önemli. Ambargo İran sanayisine büyük katkılar yaptı. Bu dönemde İran kendi yağı ile kavrulmayı öğrenmeye başladı. İran’ın ambargo döneminde Türkiye ihracatçıları, İran’ın sanayisinde eksik olan kısımları tamamladılar” diye konuştu.
Culazade, İran sanayisinin önündeki engeller nedeniyle halen istediği konuma gelemediğini belirterek: “İran’da Türk markaları moda oldu. Turizm yatırımları, otel inşaatı, yol yapımları konusunda İran çok uygun. Türk firmaları İran’da perakendecilik sektöründe onlarca firma açtı. İran petrol üretimi nedeniyle çok zengin bir ülke. İran’dan enerjiyle çalışan Türk firmalarına büyük kolaylıklar var. Türkiye ve İran otomotiv sektöründe de birbirini tamamlıyor. İran mineral bakımından da çok zengin. Türkiye ve İran o kadar iç içe girmiş ki sektör olarak ayırmak doğru değil. Her sektörde beraber iş yapabilirler. Alışveriş merkezleri İran’a büyük canlılık getirdi. Alışveriş merkezleri içinde birçok yatırım imkanı var. Türkiye ve İran şirketlerinin ortaklaşa çalışması yaygın değil ama yapılabilecek çok çalışma var” dedi.
Sunucu – Editör: Anı Sağkan
Kobi Kalesine girmek için tıklayınız
http://www.perpa.com.tr/
https://www.youtube.com/perpatv/
https://www.facebook.com/perpatv/
https://twitter.com/perpatv