Tehlikeli Köpek Türü Besleyenlere Ceza. 24.06.2004 tarihli 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 14. maddesinin (l) bendinde; ‘‘Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır.’’ hükmü yer almaktadır. Bu yasağa aykırı hareket edenlere aynı Kanunun 28. maddesi gereğince idari para cezası verileceği ve hayvanlara el konulacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır. Söz konusu tehlikeli tür sayılan köpekleri besleyenlere 7 bin 802 TL para cezası uygulanacaktır.
Kanunen yasaklanan köpek türleri
BREZİLYA MASTIFF / BREZİLYA FILA
PITBULL TERRIER
PRESA CANARIO
BOERBOEL / AFRİKA MASTIFF
DOGO ARGENTINO
JAPON TOSA INU
WOLFDOG
NAPOLITAN MASTIFF
AMERIKAN BANDOG MASTIFF
AMERİKAN BULLDOG
Söz konusu köpekler iyi eğitilmediklerinde ve sahipleri tarafından kötü muamele gördüklerinde asosyal ve saldırgan olmaktadırlar. İnsanlar, özellikle diğer hayvanlar için büyük tehlike arz etmektedirler. Çok güçlü hayvanlar oldukları için saldırmak istediklerinde engel olmak mümkün değildir. Para kazanmak amacıyla köpek dövüşlerinde kullanmak ya da açık arazide yaban hayvanlardan korunmak için özel üretilen köpeklerdir. Acı hissetmezler ve ölene kadar saldırmaya devam ederler.
Ayı, kurt, aslan, domuz gibi saldırgan ve yırtıcı hayvanlardan korunmak amacıyla üretilen bu köpeklerin evde ve şehir içerisinde bakımı uygun değildir. Doğalarına aykırı bir ortamda yaşamak zorunda bırakılmaktadırlar. Yeterli egzersiz yapamamak ve yetersiz beslenme psikolojilerini olumsuz etkilemektedir. Geniş alanlara hakim olma ve koruma iç güdüleri şehir kalabalığında huzursuz olmalarına neden olmaktadır. Diğer köpekleri alanlarını koruma adına tehdit olarak görmekte, kedileri av sanmaktadırlar. Bakımları yasak olduğu için devlet tarafından el konulduklarında ise çok küçük alanlarda tek başlarına yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Lütfen kendi zevk ve tatmininiz için şehir hayatına uygun olmayan köpekleri besleyerek onlara acı çektirmeyiniz. Toplumun, evcil ve sokak hayvanlarının güvenliğini tehlikeye atmayınız. Bu konuda vatandaşlarımızın duyarlı olması, kanunda belirtilen tehlike arz eden köpeklerin görülmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü’nü arayarak ihbar etmeleri önem arz etmektedir.
Telefon: 02122625756
E-posta: istanbul.dkmp@tarimorman.gov.tr
Perpa’dan daha fazla haber için tıklayınız