Yaşam Bulguları

Bu bölümde yaralının değerlendirilmesinde bilinç, solunum, nabız gibi yaşam bulgularının nasıl analiz edileceği anlatılıyor.
Yeni videoları kaçırmamak için abone olun    / perpatv  
Eğitmen: Nermin Deviren (İlkimsin İlk Yardım Eğitim Merkezi)
İçerik:
00:00 Yaşam Bulguları
00:32 Bilinç
01:53 Solunum
03:35 Kan Basıncı ve Tansiyon
04:07 Nabız
04:20 Vücut Isısı
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na göre; iş yerlerinde belirli sayıda çalışanın ilk yardım eğitimi alması zorunludur. PERPA Üst Kurul Yönetimi, PERPA A ve B Blok Yönetimleri personellerine ilk yardım eğitimi aldırdı. Teorik ve pratik eğitim iki gün boyunca devam etti. Eğitim sonunda personel ilk yardım eğitim sertifikalarına sahip oldu. Eğitimi İlkimsin İlk Yardım Eğitim Merkezi eğitimleri mesul müdür Gülşah Gökmen ve eğitmenler Zeliha Tunç, Fatma Sarıgöz, Nermin İpçi Deviren verdi. İnsan hayatı için bu çok değerli bilgileri, sosyal sorumluluk projesi olarak ücretsiz paylaşıyoruz.
“Yaşam bulguları” ifadesi, genellikle bir kişinin hayatta olup olmadığını veya sağlık durumunu belirlemek için kullanılan işaretler ve belirtileri ifade eder. Bu terim, tıp ve sağlık alanında sıkça kullanılır. İşte yaşam bulgularını belirlemede dikkate alınan bazı temel işaretler:

Nabız:

Kalbin atış hızı, ritmi ve gücü. Sağlıklı bir nabız düzenli ve belirgin olmalıdır.

Solunum:

Solunum hızı, derinliği ve düzenliliği. Normal solunum, bir dakika içinde genellikle 12-20 nefes arasındadır.

Kan Basıncı:

Kanın damar duvarlarına uyguladığı basınç. Kan basıncı genellikle iki değerle ölçülür: sistolik (kalbin kasılması sırasında) ve diyastolik (kalbin gevşemesi sırasında).

Vücut Sıcaklığı:

Normal vücut sıcaklığı genellikle 36.5-37.5°C arasındadır. Vücut sıcaklığındaki ani değişiklikler sağlık sorunlarına işaret edebilir.

Göz Pupilleri:

Gözlerin pupillerinin büyüklüğü ve tepkileri. Pupillerin normalden farklı olması, beyin veya sinir sistemi ile ilgili sorunları gösterebilir.

Cilt Durumu:

Cildin rengi, sıcaklığı, nemi ve elastikiyeti. Cildin solgun, mor veya kuru olması sağlık sorunlarına işaret edebilir.
Bu bulgular, bir kişinin genel sağlık durumunu değerlendirmek ve acil durumlarda müdahalede bulunmak için önemlidir. Bir sağlık profesyoneli, bu bulguları değerlendirerek gerekli teşhis ve tedavi yöntemlerini belirler.
Visited 12 times, 1 visit(s) today