Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Şişli Şubesi Ziyareti
Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Şişli Şubesi seçimli 17. olağan genel kurulunu kazanarak görev başı yapan yönetim kurulu, PERPA Kooperatifi ve PERPA B Blok Başkanı Hacı Demir’i ziyaret etti.
Ziyarette Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Şişli Şube Başkanı Alim Kesik, Başkan Yardımcısı Ercan Öz, Genel Sekreter Serdar Aytul yer aldı.
Başkan Hacı Demir, Şişli Şube yönetim kuruluna yeni görev döneminde başarılar diledi.
Başkan Alim Kesik, merkezlerinin PERPA Ticaret Merkezi’nde olmasından duydukları mutluluğu dile getirdi.
1- Mali Müşavirlik Nedir?
1800’lü yılların ikinci yarısından itibaren ekonomik hayatta yaşanan gelişmeler iktisadi hayatın var olmasıyla ortaya çıkan kayıt tutma mesleğinin yeni bir boyut kazanarak muhasebe mesleğine dönüşmesine neden olmuştur.
Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmında muhasebe meslek mensupları, vergi sistemlerinin başarısında vazgeçilmez unsurlar olarak kabul edilmişlerdir. İngiltere 1870, Fransa 1881, ABD 1886, Hollanda 1895, Almanya 1899, İsviçre 1941, Arjantin 1945, Brezilya ve Meksika 1946, Hindistan 1949, Yunanistan 1950, Nijerya 1955 yılında mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğini kanunla düzenlemişlerdir.
Ülkemizde yıllar boyunca ekonomik faaliyetler azınlıkların elinde bulunmuştur. Kurtuluş savaşının ardından ülke yanmış, yıkılmış, ekonomik faaliyetleri yürüten azınlıklar yurdu terk etmiş, ülkemiz insanı yılgın ve yorgun düşmüştü. 1923’te Cumhuriyeti kuranların ve onu, ekonomisi güçlü, çağdaş bir ülke yapmaya azmetmiş olanların işleri gerçekten güçtü. Atatürk’ün eşsiz liderliğinde, yılgınlığı üstünden atan halkımız, hızlı bir kalkınma hamlesi başlatmış ve 10 yıl gibi kısa bir süre için de, ülkemizi temel mal ve ihtiyaçları üretebilen ve dışarı ya muhtaç olmadan yaşayabilecek bir yapı ya ulaştırabilmişlerdir.
İzmir İktisat Kongresi,İşBankası’nın kuruluşu,1925 Vergi reformu, aşar vergisinin kaldırılması, kazanç vergisi, 1930’da Merkez Bankası’nın kurulması,peşinden Sümerbank, Etibank gibi iktisadi kuruluşların kurulması Türk iktisadi hayatının gelişiminde temel taşları oluşturmuştur.
İktisadi hayatın gelişmesi ve modern devlet sistemine geçiş muhasebe mesleği ne olan ihtiyacı artırmıştır. Muhasebe ve vergi işleri ile uğraşanlar kendilerine; mali müşavir, uzman muhasip, vergi uzmanı, serbest hesap uzmanı gibi çeşitli unvanlar vererek çalışmışlardır. Bu meslek mensuplarını, bir örgüt etrafında toplayarak belirli nitelikler kazandırmak, düzenli ve seviyeli bir hizmet anlayışı etrafında birleştirmek çabalarının oldukça uzun bir geçmişi vardır. 1932 yılından başlayarak mesleğin düzenlenmesi amacıyla çeşitli tasarılar hazırlanarak yasama organına sunulmuştur.
1942 yılında Eksper Muhasipler ve İşletma Organizatörleri Derneği, 1967 yılında Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği, 1974 yılında Türkiye Muhasebeciler Dernekleri Federasyonu, 1976 yılında Mali Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği kurulmuştur.
Yıllardır verilen mücadelelerin sonucunda çağdaş dünyanın vazgeçilmez unsurlarından biri olan mali müşavirlik mesleği 13 Haziran 1989 tarihinde yayınlanan 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile yasal statüsüne kavuşmuştur. Meslek camiası yıllardır verilen mücadelenin sağladığı birikimle kısa sürede örgütlenmesini tamamlayarak odalarına ve odaların üst birliği olan TÜRMOB çatısı altında toplanmışlardır.
Kaynak
1- www.turmob.org.tr