PERPA B Blok 8. Kat Yan Giriş Yenileme Çalışması Tamamlandı

PERPA B Blok 8. kat yan giriş kapısı, iş güvenliğine ve kalite standartlarına uygun biçimde yenilendi.
Yeni ve estetik bir görünüm için, antrasit gri renkte alüminyum doğrama olarak cephe yenilendi. Doğrama dışındaki dikey demirler antrasit gri renkte kompozit ile kaplandı.
Girişe ayrıca ek olarak fotoselli kapı konuldu. Kış aylarında binanın ısısını korumaya yardımcı olması için bu ek kapı yapıldı.
Mevcut yer mermerleri fotoselli kapının önüne kadar uzatıldı. Daha estetik bir görünüm için paspas alanına kadar mermer yenilendi. Mermerlerin bittiği yer olan fotoselli kapı başlangıcının bulunduğu zemine paslanmaz kapaklı yağmur kanalı konuldu ve kanal altı izolasyonu tamamlandı. Bu uygulama kapı önünde su birikiminin önüne geçmek için yapıldı.
Yenileme çalışması kapsamında, yan giriş kapısının üst kısmından gerektiğinde çatıya hızlı ve kolay geçiş için, galvaniz tabanlı köprü yapıldı ve kapı konuldu.
8. kat yan giriş yeni kapısı ile uyumlu olması için yan girişte bulunan korkuluklar yeniden boyandı.
Zamanla paslanan korkuluklar temizlendikten sonra kapı ile uyumlu renk uygulandı. Böylece estetik bir görüntü elde edildi.
8. kat yan girişi Perpa’ya yakışan temiz, estetik ve modern bir görünüm kazandı.
Perpalılara ve ziyaretçilerimize hayırlı olmasını dileriz.

1- Kompozit Nedir ?

Birbirinden farklı kimyasal, fiziksel veya biyolojik özellikleri olan iki veya daha fazla malzemeyi bir araya getirerek hazırlanan yeni malzemeye verilen isim kompozittir.

Malzemeleri birleştirmek için eritme, kaynatma veya kullanılan başka işlemden sonra bir araya getirilen ham maddeler işlem sonucunda birbirinden kolayca ayırt edilmez.

Artık birleşik olan yeni bir malzemenin ham maddeleri, birbirlerinin zayıf yönlerini kapatmak için ve benzersiz başka yeni özellikler göstermek için beraber çalışırlar.

Çoğu kompozit iki ana malzemeyi içerir. Bu ana malzemelerden birisi matris adı verilen yani bağlayıcı maddedir. Takviye veya taşıyıcı adı verilen diğer ana maddeyi bir arada tutmaya yararlar.

Doğal kompozitler

Kompozit malzeme doğada da sıklıkla karşımıza çıkar. Hem hayvanlarda hem bitkilerde görebilirsiniz.

Ahşap incelenir ise kompozit malzemeye örnek olduğunu görebilirsiniz. Lignin adı verilen sert yapı ve selüloz hücreleri üstünde biriken yapılar ile selüloz lifleri ( Polimer yapı ) bir arada tutulur.

Selüloz pamukta da bulunur. Ancak lignin olmadan pamuktaki bu selüloz lifleri çok zayıftır. Bu yüzden pamuk lif lif kolayca ayrılabilir.

Vücudumuzdaki kemiklerde kompozit malzemeye iyi birer örnektir. Bilimsel adı hidroksiapatit olan kalsiyum tuzu ile kollajen adı verilen yumuşak ve esnek bir protein materyalin bir araya gelmesi kemik kompozit materyalini oluşturmuştur. Kollajen saçlarımızda ve tırnaklarımızda da bulunur. Ancak hidroksiapatit ile beraber olmasa idi vücudumuzu destekleyen kemiklere sahip olamazdık.

Modern Kompozitler

Modern kompozitlere en güzel örnek, fiberglastır. Fiber Takviyeli Plastik panel, levha veya Cam Takviyeli Plastik panel, levha adı da verilen bu yeni mühendislik malzemesi, çatı kaplama malzemelerinden, cephe kaplamalarına, otobüs, karavan, dorse, tekne iç ve dış cephe kaplamalarından, spor malzemelerine, hatta hijyen duvar panellerine kadar bir çok ürünün yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Takviye veya taşıyıcı malzeme ince iplikler halinde genellikle bir tür kumaş haline getirilmiş camdır.

Kendi başına cam çok güçlü ama kırılgandır ve keskin bir şekilde bükülürse kırılır. Plastik matris (reçine) cam liflerini bir arada tutar ve etki eden kuvvetleri dağıtarak ve paylaşarak malzemenin hasar görmesini önler.

Cam yerine karbon fiber kullanımı ile yeni, daha güçlü, daha dayanıklı, esnek ve hafif malzemelerin üretilmesi mümkün olmuştur. Ancak bu malzemeler fiberglas malzemelere göre oldukça pahalıdır.

Uygun fiyatlara CTP ( Cam takviyeli plastik ) levhalar gibi çok büyük ölçeklerde üretmek ve şekil vermek mümkün değildir.

Fiberglas yapımına eklenebilen bir çok yeni madde ve yapım tekniği bu modern kompozit materyalin sonsuz olasılıkta ve çok uygun maliyetler ile yeni başka CTP kompozit yapı malzemeleri üretilmesine imkan vermektedir

Kaynak

1- www.polser.com

Visited 26 times, 1 visit(s) today