PERPA Bahçesindeki Ağaçlar Budandı

PERPA Ticaret Merkezi’nin bahçesindeki ağaçlar budandı.
Tam budama işlemi PERPA Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Demir’in İBB’den talebi doğrultusunda gerçekleşti.
Ağaçların birkaç yıl arayla tam budama işlemine tabi tutulması gerekiyor. Bahçemizdeki ağaçların boyları çok uzarken yer yetersizliği nedeniyle kökleri büyüyen gövdeyi taşıyacak kadar gelişemiyor. Bu nedenle boyunun fazla uzaması ağacın kırılıp devrilmesine neden olabiliyor.
Güvenlik için ağaçlarımızın alt gövdeleri ve kökleri, İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü budama ekipleri tarafından tepe budaması ile güçlendirildi.
Ağaç tam budama işlemleri Aralık ayında gerçekleştiriliyor. Ağaç, kış aylarında suyunu alt gövdeye çektiği için üst dalların budanması ağaca zarar vermeden yapılabiliyor.
Ağaç budama uygulaması için İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’na, İBB’ye ve İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğüne teşekkür ederiz.

1- Budama Nedir?

Genç meyve ağaçları, taçsız olarak düz bir fidan hâlinde dikilir. İlk yıllar, gövdeden çıkan yan dallara dokunulmaz. Sadece, kök boğazından çıkan sürgünler temizlenir. Ağaç çeşidine göre; şeftali ve kayısılarda ikinci, elma ve armutlarda ise üçüncü yıl şekil verme budaması yapılır. Meyve ağaçlarının alçak boylu ve kısa dallı olmaları erken ve bol meyve verimini etkiler. Dallar enliliğine büyümeli (uzayıp gitmemeli)dir. Alçak boylu meyve ağaçlarında bakım ve meyve toplama kolay olur. Budama ile terbiye edilmiş meyve ağaçları; alçak yapılı, 3-5 ana dallı, tacın alt tarafı bol yapraklı ve meyve dallı olur.Gençleştirme budaması, ağaçlarda yeniden kuvvetle sürgünler meydana getirerek yeni bir taç teşkil edilmesi için yapılır. Böylece, ağaçta verim yeniden arttırılacağı gibi, meyvelerin de kaliteleri yükseltilmiş olur. İhtiyarlamış ve ölmeye yüz tutmuş ağaçlarda gençleştirme budaması yapılmaz. Gençleştirmede meyve türlerinin budamaya karşı dayanma dereceleri de göz önünde bulundurulur. Zeytin ağacı budamaya karşı en fazla dayanıklı olandır. Bunu dayanma derecelerine göre; armut, erik, elma, şeftali, kayısı, dut ve kiraz ağaçları sırayla takip eder.

Düzgün bir taç budaması yapıldıktan sonra, iyi bir toprak işlemesi, sulama ve gübreleme ile yeter miktarda meyve dal ve dalcıklarının meydana gelmesine yardımcı olunmalıdır.

Yaz budaması: Kış budamasından sonra, ağaçların yaşlı kısımlarında budanan yerlerin kenarlarından, lüzumsuz sürgünler çıkabilir. Yaz başlarında bu lüzumsuz sürgünleri kesmek veya kısaltmak icab eder. Bu suretle ağaçlarda kuvvet israfı önlenmiş olur.

Kaynak

1- https://www.fidanistanbul.com/

Visited 16 times, 1 visit(s) today