PERPA’ya Bahar Geldi

PERPA B Blok Yönetimi, 8. kat PERPA ana giriş bahçesinde baharın gelmesiyle çevre düzenlemeleri ve yenilemelerine hız verdi.
Bahçemizde bulunan ağaç ve çiçeklerin bahar bakımları yapıldı. Otlar temizlendi. Kurumuş olan ağaçlar kesildi. Yerlerine güzel çiçek açan oya ve manolya ağaçları dikildi.
Güller budandı. Petunya, kaz ayağı, tokmazı, alev ağacı, oyala ve mavi topmazı dikimleri yapıldı.
Kış boyunca boyası dökülen bahçe kaldırım taşları, bahçe bankları ve merdiven demirlerinin baharın gelmesiyle boyama işlemleri devam ediyor.

İlkbahar

Yılın dört mevsiminden biri dir. Kuzey yarımküresinde mart, nisan, mayıs ayları ilkbahar mevsimini meydana getirir. Güney yarımküresinde durum tam bunun aksidir. İlkbahar, eylülde başlar, ekim, aralıkta devam eder. İlkbaharda tabiat yeniden canlanır, ağaçlar yapraklanır, kuşlar geri döner.

İlkbaharda, güneşin ufuk üstünde kalma zamanı senelik ortalamadan başlayarak en büyük değerine erişir. Genel olarak hareketsiz olan bir kış devresinden sonra, bu devrede, bitkiler büyümeye başlar. Kuzey yarımkürede 21 Mart-22 Haziran arasında ve güney yarımkürede 23 Eylül – 22 Aralık arasıdır. İlkbahar, bütün ağaçların, canlıların uyandığı bir mevsimdir. Senenin dört mevsiminin en sevimlilerindendir. Kış mevsimindeki soğuklardan çıkan insanlar tarafından, sevgi ile karşılanır. İlkbahar, hayatın bir silkinişi ve uyanışıdır.

İlkbaharda soğuk bir mevsimden, ilik bir hava içerisine girilmektedir. Bu esnada geçişlere çok dikkat etmeli, kış giyeceklerini hemen çıkarıp atmamalı, yavaş yavaş vücut ısısını değiştirmeyecek şekilde elbiseler giyilmelidir. Hafif ve insanı sıkmayacak şekilde yün ve iplik karışımı elbiseler tercih edilmeli, mevsim hastalıklarına çok dikkat edilmelidir. Eskilerin ifadesiyle “havaya göre değil, mevsime göre giyinmeli”dir.

lkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışların yağması ile su yatakları olan dereler, göller, göletler ve barajlar su ile dolar. Bilhassa bu mevsimde yerel hava depresyonu olarak meydana gelen hava değişikliklerinde halk arasında Kırk İkindi adı verilen sağanak yağışlar başlar.

Bu yağışlarla şiddetli gök gürültüsü, yıldırım düşmesi, dolu tehlikesi ve sel felaketleri de görülür. Bazen bu yağışlar çiftçilere çok zarar verir. İnsanlar üzerinde de sağlık açısından olumsuz etkileri olabilir. Yorgunluk, halsizlik ilkbaharın insanlar üzerindeki olumsuz etkilerindendir. Bu duruma tıp dilinde kısaca bahar yorgunluğu denir.

Kaynak

www.nedir.com

Visited 15 times, 1 visit(s) today