Ramazanda Sağlıklı Beslenme

2021 ramazan ayını Covid 19 sürecinde geçireceğiz. Bağışıklık sistemimizin güçlü kalması için ramazanda nasıl beslenmeliyiz?

Diyetisyen Esra Balsak, Ramazan ayında nasıl sağlıklı beslenileceği ile ilgili PERPA TV direktörü Anı Sağkan’ın sorularını yanıtlıyor.

00:35 Oruç tutmanın vücut üzerindeki etkileri nelerdir?

01:22 Kimler oruç tutmamalı?

02:05 Ramazanda beslenirken nelere dikkat etmeli?

04:06 Ramazanda kilo almamak için nasıl beslenmeli?

04:40 Covid – 19 sürecinde oruç tutarken bağışıklık sisteminin güçlü kalması için alınması gerekli ek gıdalar, takviyeler neler?

05:47 Orucu daha rahat ve daha az susayarak geçirebilmek için sahurda nasıl beslenmek gerekir?

07:09 Ramazanda vücutta oluşan besin kayıpları nelerdir?

07:36 İftardan, yatana kadar beslenme düzeni

10:34 Oruçluyken spor yapılmalı mı?

12:28 Ramazanda ağız kokusu sağlıklı beslenme ile önlenebilir mi?

Ramazan Ayı Önemi Nedir?

Oruç dünyevi hazlardan uzak durmaktır. Hz. Peygamber’in hadislerinde kötülüklerden koruyan bir kalkan olarak nitelendirilen (Buhârî, Savm, 9) orucun Arapça karşılığı olan savm/sıyâm kelimesinin kökünde de “kendini tutma, geri durma” anlamı vardır. Kişinin orucu bozan şeylere karşı kendini tutması anlamına gelen “imsak” yanında oruç kelimesi de hem maddi hem de manevi anlamda bir korunmayı, sakınmayı ve arınmayı ifade etmektedir.

Âdeta bir mektep vazifesi gören ve nefis terbiyesi için özel bir iklim oluşturan oruç sayesinde insan ruhen yücelir, yüksek ahlaki erdemlerle bezenir, yıllık bir muhasebeyle kendisine verilen ömrü nasıl geçirdiği hakkında dürüst bir değerlendirme yapma fırsatı bulur. Bir yandan sahip olduğu nimetlerin büyüklüğünü daha iyi idrak ederken öte yandan mahrumiyet içinde olanların hâlini düşünüp onları anlama fırsatı bulur ve toplum içinde kendisine düşen görevlerin farkına varır. Böylece bireysel gibi görünen bu ibadetin sosyal yönü ve etkileri doğal bir süreç içinde ve güçlü biçimde kendini gösterir.

Ramazan Ayı Günün Duası

Hz. Peygamber’in “mübarek bir ay” olarak nitelendirdiği, inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek ramazan orucunu tutan kişinin geçmiş günahlarının bağışlanacağı (Buhârî, Savm, 6) müjdesini verdiği bu ay pek çok güzelliğiyle müminleri karşılamaktadır. Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı, içerisinde bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi’nin yer aldığı, teravih namazı, fıtır sadakası, itikaf sünneti, mukabele geleneği gibi güzellikleri bünyesinde barındıran, bu ayda yapılan hayır ve ibadetlere diğer aylarda yapılanlara göre daha fazla mükafat verileceği müjdelenen Ramazan ayı; Müslümanlarca sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayı olarak kabul edilmiştir.

Kaynak

www.yenisafak.com

Visited 23 times, 2 visit(s) today