Şişli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıdanı Koru Mutfağı Atölyesi

Şişli Kaymakamlığı Şişli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesi kapsamında gıda israfının azaltılmasına yönelik bir etkinlik düzenledi.
Radisson Blu Hotel Şefi Özay Akar eğitmenliğinde Gıdanı Koru Mutfağı atölyesi yapıldı.
Şişli Kaymakamı Ali Fuat TÜRKEL, İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz KARACA, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Kazım ARTUT, PERPA Kooperatifi ve PERPA B Blok Başkanı Hacı DEMİR, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Nazif KOCA, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Harun SİVRİKAYA, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinatörü Şube Müdürü Hatice YAĞMUR, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürü Selman KÜÇÜK, Şişli İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Gülden CEVAHİR, Şişli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gülay KARACANİK, Beşiktaş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mine Sevil KARA, Şişli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünden öğretmenler Gıdanı Koru Mutfağı atölyesine katılarak yemek yaptı.
Etkinliğin amacı, evde önceki öğünlerden artanları, bayat ekmekleri, pörsümeye başlamış sebzeleri çöpe atmamak, bu ürünleri değerlendirerek yeni yemekler yapmak.
Atölye katıımcıları pörsümüş sebzeleri kullanarak lezzetli bir çorba, bayat ekmeklerden pide, yenmeyip çöpe giden balığın baş kısmından balık köftesi, akşam yemeğinden kalan hamsiler ile balıklı ekmek yapmayı öğrendiler.
Etkinliğin sonunda İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz KARACA, katılımcılara teşekkür plaketi takdim etti.

1- “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” Projesi Hakkında

FAO-Gıda ve Tarım Ortaklığı Programı (FTPP II) kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti tarafından gerçekleştirilen “SEC Ülkelerinde Gıda Kaybı ve İsrafının Azaltılması” projesi, faydalanıcı ülkelere (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan ve Türkiye), gıda kaybı ve israfını (GKİ) azaltmaya yönelik ulusal stratejiler ve eylemler geliştirmelerinde yardımcı olmayı amaçlıyor. Proje özellikle yararlanıcı ülkelerde GKİ’yi azaltmak için ulusal strateji ve eylem planları geliştirmelerine, konuyla ilgili tüm aktörler arasında gıda kaybı ve israfı hakkında farkındalık ve anlayış oluşmasına ve bilgi yönetimi ve kapasite geliştirilmesine destek verecek.

Bu projenin katılımcıları kamu sektörü (bakanlıklar ve ilgili yayım daireleri), özel sektör (çiftçiler, perakendeciler gıda işletmeleri ve HORECA[1]), sivil toplum (yerel STK’lar) ve tüketiciler olacak. Proje, GKİ’nin ölçümü ve muhasebesi, GKİ’yi azaltma metodolojileri ve tanıtım, farkındalık yaratma ve bilgi yayma konularında toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı teknik tavsiye ve bilgi sağlayarak uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapacak ve bunlardan faydalanacak.

Bu amaçla, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Tarım ve Orman Bakanlığı gıda kaybı ve israfı hakkında kamuoyunun farkındalığını arttırmak ve gıda tedarik zincirindeki tüm aktörleri harekete geçirmek için Gıdanı Koru ulusal kampanyasını başlattı.

Gıdanı Koru kampanyası gıda kaybı ve israfının azaltılmasındaki yararları ile ilgili tüketicinin bilgisinin arttırılması ve israfı önleyici davranışların benimsenerek, tüketicinin gıdayı tüketme alışkanlıklarında uzun soluklu değişim planlıyor.

Kaynak

1- gidanikoru.com

Visited 33 times, 1 visit(s) today